Mysimba reseptfritt

Mysimba

Nettbasert tjeneste

Generell informasjon

Mysimba er et legemiddel som brukes til vekttap og behandling av fedme hos personer over 18 år.[1] Det er ikke like kjent som Wegovy og Saxenda, men det er ganske populært i noen land, inkludert Norge og Polen. I USA og Canada markedsføres det under merkenavnet Contrave.

Medisinen produseres av Orexigen Therapeutics, Inc.

Mysimba selges i tablettform. Det finnes ingen kapsler eller væsker.

Hvordan bruke og hva du kan forvente

Det anbefales at Mysimba tas i forbindelse med måltider og skylles ned med en liten mengde vann. Tablettene skal svelges hele uten å tygges.

Mysimbas virkningsmekanisme på vekttap er ikke fullt ut forstått. Sannsynligvis skyldes effekten at de to virkestoffene, naltrekson og bupropion, virker på de områdene i hjernen som er ansvarlige for energibalanse og matinntak. Disse stoffene reduserer også gleden ved å spise.[2] Dette gjør at personen spiser mindre og går ned i vekt.

Vanligvis blir effekten av legemidlet merkbar etter noen uker. Hvis pasienten ikke har gått ned minst 5 % av vekten etter 16 uker, bør behandlingen avsluttes.

Legemidlet tas daglig, så du må sette opp rutinen din deretter.

Resept

Mysimba kan bare kjøpes med resept. Du kan få det hjemmefra, på nettet. For å gjøre dette, bruk tjenestene til en spesiell tjeneste som utsteder resepter for medisiner. For å få resept på Mysimba, fyll ut et helsespørreskjema. Det vil bli gjennomgått av en av legene som samarbeider med tjenesten, som vil utstede et elektronisk resept for legemidlet, hvis du ikke har noen kontraindikasjoner. Med denne resepten vil du kunne kjøpe Mysimba fra et hvilket som helst norsk apotek. I tillegg kan du få medisinen levert fra et partnerapotek i Oslo.

Du kan slå opp prisen på medisinen på nettet eller spørre på apoteket.

Du kan kjøpe dette legemidlet med blå resept og spare penger på den måten. Denne typen resept utstedes imidlertid bare i alvorlige tilfeller av fedme.

Legemidlet kan bare kjøpes med gyldig resept.

Dosering

Det er ikke mulig å ta den terapeutiske dosen av medisinen på en gang. Det bør tas gradvis over en periode på 4 uker.

UkeDosering
11 tablett om morgenen
21 tablett om morgenen og 1 tablett om kvelden
32 tabletter om morgenen og 1 om kvelden
42 tabletter om morgenen og 2 om kvelden

Hvis du glemmer å ta en dose, bør du hoppe over den og ta neste dose til vanlig tid.

Én tablett om morgenen.

To tabletter om morgenen og to tabletter om kvelden.

Alternativer

Du trenger ikke nødvendigvis å ta medisiner for å bli kvitt overflødig vekt. Du kan begynne med å ta naturlige alternativer. Regelmessig trening (kondisjonstrening og/eller styrketrening), et kalorifattig kosthold og å unngå dårlige vaner kan hjelpe deg å bli kvitt de ekstra kiloene.

Hvis disse metodene ikke fungerer, kan du ty til medisiner etter å ha rådført deg med legen din på forhånd.

Når det gjelder medisinske alternativer til Mysimba, kan de være medisiner som Wegovy og Saxenda.

Sammenligning

La oss sammenligne Mysimba med to populære slankeprodukter: Wegovy og Saxenda.

I motsetning til Mysimba er Wegovy en ferdigfylt sprøytepenn for subkutane injeksjoner. Virkestoffet i medisinen er semaglutid. Dette stoffet reduserer sultfølelsen, noe som gjør at pasienten går ned i vekt.

Saxenda selges også som en ferdigfylt sprøytepenn. Den aktive ingrediensen er liraglutid, som også reduserer sultfølelsen.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene av Mysimba er kvalme, oppkast, forstoppelse og hodepine.

I tillegg kan legemidlet forårsake alvorlige bivirkninger som selvmordstanker, kramper, erythema multiforme, Steven Johnsons syndrom, akutt generalisert eksantematøs pustulose, lupus, rabdomyolyse og serotoninergt syndrom. 

Du kan lære mer om bivirkninger ved å lese bruksanvisningen for legemidlet.

Ta legemidlet som foreskrevet av legen din eller som beskrevet i bruksanvisningen. Ikke overskrid den anbefalte dosen. Unngå å ta Mysimba samtidig med legemidler som dette legemidlet ikke kombineres godt med.

Feil bruk av stoffet, kombinere det med noen stoffer, individuell intoleranse.

Advarsler

Det er en studie som viser at Mysimba reduserer vekten med en liten mengde, men øker risikoen for å utvikle uønskede effekter betydelig. [3] Noen av disse bivirkningene er svært farlige. 

I tillegg er det ingen bevis for at Mysimba bidrar til å bli kvitt kliniske komplikasjoner av fedme og har en vedvarende effekt.[4] 

Sørg derfor for å konsultere legen din før du tar medisinen. Han vil vurdere om bruken av Mysimba er berettiget i ditt spesielle tilfelle.

Noen medisiner kan interagere med Mysimba, så sørg for å fortelle legen din om medisinene du tar før du starter behandlingen.

Unngå overdrevent alkoholforbruk (eller unngå det i det hele tatt, avhengig av råd fra legen din). Unngå også opioider, tramadol og noen andre medisiner (sjekk pakningsvedlegget og dobbeltsjekk med legen din).

Begge de aktive komponentene i produktet har vist seg å være effektive for å håndtere ubehagelige symptomer på fibromyalgi (smerter og ømhet i ulike kroppsdeler). Det finnes imidlertid ingen offisielle anbefalinger og retningslinjer for bruk av Mysimba mot fibromyalgi. Selvbehandling er forbudt, noen leger kan foreskrive pillen off-label, men bare på egen risiko.

Erfaringer

Brugernes erfaringer er forskellige. De fleste patienter siger, at Mysimba har en god effekt på vægttab, men det kan f.eks. give kvalme i løbet af dagen og under træning. Nogle brugte kvalmestillende piller som meclizin for at bekæmpe denne bivirkning. Hvad angår negative anmeldelser, rapporterede nogle patienter om uudholdelige bivirkninger, som gjorde, at de var nødt til at stoppe med at tage medicinen. Men det er selvfølgelig snarere undtagelsen end reglen.

Kilder:

  1. Orexigen (Navamedic ASA). Mysimba. Medisin. Felleskatalogen.no. Sist endret: 07.07.2023. Accessed February 12, 2024. https://www.felleskatalogen.no/medisin/mysimba-orexigen-642598
  2. EUROPEAN MEDICINES AGENCY. Mysimba. Overview. Ema.europa.eu. Accessed February 12, 2024. https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/mysimba-epar-summary-public_en.pdf
  3. Onakpoya IJ, Lee JJ, Mahtani KR, Aronson JK, Heneghan CJ. Naltrexone-bupropion (Mysimba) in management of obesity: A systematic review and meta-analysis of unpublished clinical study reports. Br J Clin Pharmacol. 2020 Apr;86(4):646-667.
  4. Naltrexone + bupropion (Mysimba). Too risky for only modest weight loss. Prescrire Int. 2015 Oct;24(164):229-33.